Mitä muuta terveyden eteen kannattaisi tehdä?

Akupunktio- ja muiden hoitojen lisäksi voit itsekin tehdä paljon oman terveytesi eteen. Se mitä syöt, juot, miten liikut ja jopa mitä ajattelet, vaikuttaa terveyteesi enemmän kuin ehkä uskotkaan. Näillä sivuilla on kerrottu monia yleisiä ohjeita, jotka sopivat useimmille.

"Ruoka olkoon lääkkeesi" Näin väitetään länsimaisen lääketieteen isänä tunnetun Hippokrates Kosilaisen sanoneen.

Nykyään voitaisiin myös sanoa "Olkoon ruoka myös ravintosi", niin ravintoköyhää ruokamme usein on!

Näillä et ehkä paranna nopeasti akuuttia vaivaa, mutta pidemmässä juoksussa vaikutus on huomattava.

Sivun alussa on tietoja erilaisista tärkeimmistä ruoka-aineista ja muita ohjeita terveyden edistämiseksi.
Sivun keskikohdassa on tietoa ravintolisistä.
Manteleita ja pähkinöitä


Itsehoito-sivulla on itsehoito-ohjeita muutamiin yleisiin vaivoihin, mm. vaihdevuosioireisiin ja migreeniin.
Kehon pH-sivulla on kerrottu kehon happamuuden merkityksestä terveydessä. Kehon liika happamuus on monien vaivojen taustalla nykyään.

Tekstissä mainittuja tutkimuksia ja lähdetietoja löytyy tämän sivuston Muita tutkimuksia kohdasta.

Sokeri

Ehkä tärkein asia, mitä voit tehdä terveytesi eteen, on vähentää sokeria ja sokeroitujen tuotteiden käyttöä. Parissa viikossa makuaisti tottuu sokerin vähentämiseen. Julista valkoinen sokeri ja myös valkoiset jauhotuotteet ja muut nopeat hiilihydraatit pannaan.

Valkoinen sokeri ei sisällä mitään sellaista, mitä elimistömme tarvitsisi, energian lisäksi. Ei kuitua, ei vitamiineja, eikä kivennäisaineita. Ja energiakin kannattaa hankkia muulla tavoin kuin valkaistusta sokerista.

Sokeri on hyvin hapanta (pH alhainen), joten se lisää virusten, bakteerien ja syöpäsolujen kasvua. Syöpäsolut viihtyvät happamissa, vähähappisissa olosuhteissa ja tykkäävät sokerista.
Älä korvaa sokeria keinotekoisilla makeutusaineilla. Tutkimusten mukaan kalorittomat makeutusaineet lisäävät ruokahalua. Lisäksi joidenkin tutkimusten mukaan kevytjuomissa olevat keinotekoiset makeutusaineet lisäävät todennäköisyyttä saada sydänkohtaus tai aivohalvaus. Keinotekoiset makeutustaineet on myös joissakin tutkimuksissa yhdistetty lisääntyneeseen diabetes-riskiin. Lisäksi ne ovat vielä happamampia kuin sokeri.

Valkoisen sokerin tilalla kannattaa käyttää valkaisematonta, mahdollisimman vähän käsiteltyä sokeria, mielellään luomulaatuisena. Intiaanisokeri on hyvä, samoin muut raakaruokosokerit. Niissä on mukana pieni määrä tarpeellisia ravintoaineita. Sokeri on silti sokeria, pidä näidenkin "terveyssokerien" käyttö vähäisenä.

WHO:n uusien ehdollisten suositusten mukaan sokeria pitäisi saada päivittäin enintään 25 grammaa, mikä vastaa noin kuutta teelusikallista päivässä. Tähän lasketaan mukaan myös virvoitusjuomiin, jogurtteihin ja muuhun ravintoon lisätty piilosokeri, mutta ei esim. hedelmien ja marjojen luontaista sokeria.
Keskimäärin suomalainen saa sokeria 80 grammaa päivässä.

Rasva

Ihminen tarvitsee rasvaa, hyvää rasvaa. Margariini ei ole hyvää rasvaa. Käytä rasvoina kylmäpuristettua oliivi-, pellavansiemen- ja kookosöljyä sekä maltillisesti myös voita.

Viimeisimpien tietojen mukaan rypsiöljyssä ja myös kasvisrasvalevitteissä oleva linolihappo aiheuttaa ison osan tulehduksellisista suolistosairauksista (IBD-sairaudet), joten rypsiöljy kannattaa vaihtaa oliiviöljyyn ja jättää kasvisrasvalevitteet pois. Myös sianlihassa ja broilerissa on paljon ongelmallista linolihappoa.

Hanki rasvat mielellään lasiastiassa, muovipullossa ne eivät säily kovin hyvin. Ja säilytä ne viileässä.

Liian vähärasvainen ruokavalio aiheuttaa uusimpien tutkimusten mukaan mm. dementiaa ja kolesterolilääkkeiden syönnistä voi siten olla haittaa. Itse asiassa kolesterolin alentaminen alle 5 mmol/l on todettu lisäävän kuolleisuutta.

Jos kuitenkin jostain syystä syöt kolesterolilääkkeitä (statiineja), ota ehdottomasti myös ubikinonia (Q10-vitamiinia), koska statiinit vähentävät kehon ubikinonituotantoa. Q10-vitamiini aktivoi solujen moottoreina toimivia mitokondrioita, jolla on hyvä vaikutus mm. sydämeen.

Nykyään saamme ruuasta aivan liikaa omega-6-rasvahappoja, kuten linolihappoa ja liian vähän omega-3-rasvahappoja, kuten DHA ja EPA.
Linolihappoa on runsaasti mm. kasvisrasvalevitteissä, rypsiöljyssä, sianlihassa ja broilerissa, joten niiden käyttöä kannattaa vähentää.
Omega-3-rasvahappoja on kalassa, pellavasiemen- ja hamppuöljyssä ja monissa pähkinöissä ja levissä. Niitä kannattaa syödä lisää.

Jätä pois kasvismargariinit, jotka sisältävät raffinoituja öljyjä. Raffinointi tarkoittaa lyhyesti sitä, että lähtöaineena oleva kasvisöljy jatkokäsitellään kemikaalein ja voimakkaasti kuumentamalla, jotta sen säilyvyys, maku ja muut ominaisuuden saadaan halutuiksi. Samalla suurin osa antioksidanteista ja vitamiineista tuhoutuu.
Käytettäviä kemikaaleja ovat mm. raakaöljyn jalostuksessa syntyvä sivutuote - heksaani-liuotin, fosforihappo, lipeä ja syövyttävä natriummetylaatti. Käsittelyn avulla saadaan stabiili, kirkas öljy. Lopuksi katalyyttisen vaihtoesteröinnin avulla nestemäinen öljy kovetetaan levitteeksi.

Tuloksena syntyvällä kasvisrasvamargariinilla ei ole enää mitään tekemistä aitojen kasviöljyjen kanssa, vaikka niin mainostetaankin. Eikä meillä ole tietoa, miten nämä vaikuttavat terveyteemme.

Valitettavasti kasvisrasvojen valmistajat eivät kerro tuotantomenetelmiään, joten et voi tietää minkä prosessin käyttämäsi rasva on läpikäynyt.

Syö mahdollisimman vähän transrasvoja, eli osittain kovetettua kasvirasvaa, ne käyvät läpi osan edellä mainitusta raffinointikäsittelystä. Transrasvoja on kekseissä, jäätelöissä, karkeissa ja monissa leipomotuotteissa sekä pikaruokavalmisteissa. Tutkimusten mukaan transrasvojen on todettu lisäävän merkittävästi sydäntautien riskiä. Onneksi transrasvojen määrä on vähentynyt huomattavasti viime vuosina.

Kurkuma, inkivääri, kaneli, levät

Inkivääri ja kurkuma vähentävät mm. sokerin aiheuttamaa ns. hiljaista tulehdusta, joten niitä olisi hyvä ottaa pieniä määriä joka päivä. Lisää niitä vaikka maustamattomaan jogurttiin.

Kurkuma imeytyy huomattavasti paremmin, kun otat samalla pienen määrän mustapippuria.

Syö myös kanelia, se on hyvin antioksidanttipitoinen ja auttaa mm. reuman ja nivelvaivojen hoidossa ja parantaa rasva- ja sokeritasapainoa diabetespotilailla. Pidä kuitenkin huoli, että kanelisi on Ceylonin-kanelia, eikä tavallista kassia-kanelia. Kassia-kaneli sisältää maksalle haitallista kumariinia huomattavia määriä, Ceylonin-kaneli ei. Vaihdevuosioireissa inkivääriä eikä kanelia ei ehkä kannata kuitenkaan käyttää, koska ne voivat lisätä hikoilua.
Spirulina- ja chlorella-levät puhdistavat elimistöä mm. raskasmetalleista joidenkin tietojen mukaan. Raskasmetallit, kuten elohopea, kadmium ja lyijy aiheuttavat kilpirauhas-, ja eturauhasongelmia. Myös riski sairastua joihinkin syöpiin, autismiin ja dementiaan on arveltu lisääntyvän raskasmetalleista.

Tumma suklaa, kaakao

Tutkimusten mukaan kaakao on yksi maailman ravinnerikkaimmista ruoka-aineista. Kaakaossa on yli 1 200 aktiivista ainesosaa ja antioksidantteja on 10 % kaakaon painosta. Antioksidantit korjaavat kehon stressireaktioita. Tummassa suklaassa on jäljellä osa kaakaon hyvistä ravintoaineista. Totuttele itsesi vähitellen tummaan suklaaseen, jonka suklaapitoisuus on yli 70% ja jos löydät luomulaatua, aina parempi. Voit myös käyttää kaakao-nibsejä, niitä voi lisätä vaikka jogurttiin tai smooteihin.
Muista kuitenkin, että kaakaossa ja suklaassa on paljon energiaa, niitä ei kannata syödä kourakaupalla.

Kaakaolla ja tummalla suklaalla on todettu runsaasti sydän- ja verisuoniterveyteen liittyviä hyviä terveysvaikutuksia. Myös aivohalvausten riski pienenee, muisti paranee ja kroonisen väsymysoireyhtymän oireet helpottavat verrattuna suklaata syömättömiin.
Jätä maitosuklaat ja runsaasti sokeria sisältävät suklaat kauppaan.

Hunaja

Hunaja on hyvä apu tulehdusten hoitoon ja erinomainen lääke kurkkukipuun sekä yskään. Sen on todettu olevan tehokkaampi yskään kuin teolliset yskänlääkkeet. Apteekista saa nykyään hunajaa sisältävää suusuihketta, joka on helppo käyttää kurkkukipuun.
Hunajan säännöllinen syöminen pienentää sydän- ja verisuonitautien riskiä. Sopiva määrä on tällöin 1 - 2 ruokalusikallista päivässä.
Hunajaa voi kokeilla myös, jos heräilet yöllä. Lusikallinen hunajaa illalla pitää maksan glykogeenivarastot riittävinä koko yön ajaksi, jolloin yöheräily voi vähentyä.

Tietysti voit myös käyttää hunajaa makeuttamiseen, siinä se on paljon parempi kuin valkoinen sokeri. Huomaa kuitenkin, että myös hunaja sisältää runsaasti sokereita, jotka eivät ole terveellisiä runsaasti nautittuna.

Kasvikset, juurekset, marjat ja pähkinät

Kurkkua, salaattia ja tomaattia

Lisää kasvisten, juuresten ja marjojen sekä myös manteleiden ja pähkinöiden käyttöä. Syö niitä monipuolisesti, eri lajikkeita ja eri tavoilla, niin saat parhaan mahdollisen hyödyn. Niistä saat myös kuitua, jota ruuansulatuksesi tarvitsee. Ne myös korjaavat kehon pH:ta oikeaan suuntaan. Vähennä perunan käyttöä. Suomalaiset marjat ovat erinomainen lisä ruokavalioosi.

Talvisin voit pakatemarjojen lisäksi käyttää myös kuivattuja marjajauheita, niissä on suurin osa vitamiineista ja ravintoaineista tallella.

Vältä mehuja, joihin on lisätty runsaasti sokeria. Jätä keinotekoisia makeutusaineita sisältävät juomat kauppaan. Juo mieluummin vettä ja ota marjat erikseen tai juo mehuja ja smoothieta, joissa ei ole lisättyä sokeria.

Syö sipulia ja valkosipulia. Ne vähentävät tutkimusten mukaan sydän- ja verisuonitautien ja useiden syöpien riskiä. Lisäksi niiden on todettu vahvistavan immuunipuolustusta ja vähentävän tulehduksia.

Liha ja kala

Vähennä lihan syöntiä, erityisesti punaisen lihan ja myös lihaa sisältävien makkaroiden käyttöä. Niiden on todettu mm. lisäävän syöpäriskiä. Lihan syönti lisää kehon happamuutta, joka edesauttaa mm. bakteerien, virusten ja syöpäsolujen kasvua.
Liharuuan tuottaminen kuluttaa luonnonvaroja, mm. vettä ja energiaa moninkertaisesti enemmän kuin kasvisruokien tuottaminen.

Kala on yleisesti ottaen terveellistä, kasvatettu kala ei niinkään. Kasvatettuja kaloja ruokitaan mm. soijalla, rypsiöljyllä ja maissilla sekä synteettisillä vitamiineilla ja hivenaineilla. Lisäksi kasvatusaltaissa on ahtaat oltavat, joten kalataudit leviävät helposti. Tästä johtuen kaloille joudutaan antamaan antibiootteja ja hormoneja. Kaloille syötetään myös väriaineita, jotta kalan ruokavaliosta johtuva väärä, harmahtavan valkoinen väri saadaan "oikeaksi".

Hyvä ja terveellinen tapa saada Omega-3-rasvahappoja ja D-vitamiinia on nauttia kotimaista villikalaa vähintään kaksi kertaa viikossa ja vaihdellen eri kalalajeja, mm. silakkaa, kuhaa, lohta ja kirjolohta.

Maito

Maito ei ehkä ole niin terveellistä kuin Suomessa väitetään. Maito lisää tutkimusten mukaan eturauhassyövän ja rintasyövän riskiä. Maidon kalsium ei ole kovin hyvä estämään edes osteoporoosia mm. imeytymisongelmien ja maidon matalan pH:n takia, joten edes siitä syystä maitoa ei kannata käyttää.

Itse asiassa, joidenkin tutkimusten mukaan maito lisää osteoporoosia.

Lisäksi perinteisen kiinalaisen lääketieteen mukaan maito lisää liman kerääntymistä kehoon, joka taas hidastaa aineenvaihduntaa, tukkii elimistöä ja tekee huonoa oloa.
Maidon sijasta voit käyttää soijasta, kaurasta, manteleista tai riisistä tehtyä juomaa, joita löytyy jo useimmista kaupoista. Juoman lisäksi niitä on olemassa myös kermana, juustoina, jogurtteina ja jäätelöinä.

Vesi, kahvi, tee

Juo vettä 1 - 2 litraa päivässä, mielellään aamulla tai päivällä, niin nukkuminen ei häiriinny. Älä kuitenkaan juo vettä kylmänä vaan anna sen lämmetä huoneenlämpöiseksi. Veteen kannattaa lisätä vähän sitruunaa, esim. puolen sitruunan mehu, joka vaikuttaa kehon happo-emästasapainoa korjaavasti.

Jos heräilet yöllä, kokeile juoda lasillinen vettä noin tuntia ennen nukkumaan menoa. Se auttaa nestevajeeseen, joka voi myös herättää yöllä. Älä juo liikaa illalla, muuten joudut heräämään vessaan.

Älä juo kahvia tai teetä tulikuumana, se lisää nielun alueen syöpiä.
Vihreä ja valkoinen tee ovat hyväksi terveydelle. Myös kahvi on terveellistä, kunhan juot sitä vain pari - kolme kuppia päivässä.

Lisää vihreä enintään 80-asteiseen ja valkoinen tee enintään 70-asteiseen veteen, älä kuumempaan, muuten teestä tulee kitkerää.

Ruuat kylmällä ja kuumalla säällä

Varsinkin syksyllä ja talvella pyri syömään lämmintä ruokaa ja lämmittäviä ruoka-aineita erityisesti, jos olet palelevaa tyyppiä. Lämmittäviä ruokia ovat mm. vuohenjuusto, kaura, kvinoa, lammas ja kana sekä kahvi ja kaakao.

Jos olet kasvissyöjä tai muuten syöt paljon salaattia, lisää ruokaasi hieman jotain lämmittävää maustetta: inkivääriä, kanelia, neilikkaa tai soijaöljyä. Useimmat kasvikset ovat viilentäviä ominaisuuksiltaan, joten ilman lämmittävää ainesosaa suurin osa kylmän salaatin energiasta menee syömäsi ruuan lämmittämiseen kehossasi. Salaattiin laitettu öljymäinen salaatinkastike kumoaa kylmää energiaa. Myös nopea wokkaus tai lämmittäminen muuttavat kasvikset paremmin imeytyvään muotoon.

Kuumalla säällä pyri syömään viilentäviä ruokia, esim. vesimelonia, banaania, tomaattia ja vihreää salaattia. Myös kurkku, vehnä, ohra, amarantti ja vihreä tee viilentävät.

Hirssiä kannattaa suosia, olipa sitten kylmä tai kuuma tai jotakin siltä väliltä, se tukee ja helpottaa ruuansulatuksen toimintaa.

Kasvissyönti

Tutkimusten mukaan kasvissyöjät elävät neljä vuotta pidempään kuin lihapitoista ruokavaliota noudattavat ihmiset.
Kasvisruoka myös kuluttaa luonnonvaroja huomattavasti vähemmän kuin liharuoka. Lihaa syöviin ihmisiin verrattuna samankokoisella peltotilkulla voidaan ruokkia moninkertainen määrä ihmisiä, mikäli he olisivat kasvissyöjiä.
Kasvissyönti korjaa yleensä myös kehon happamuutta (pH) emäksiseen suuntaan. Bakteerit, virukset ja myös syöpäsolut viihtyvät happamassa kehossa, joten kasvisruualla koko terveystilanteesi paranee.

Liikunta

Muista liikkua sopivasti, puoli tuntia maltillista liikuntaa viitenä päivänä viikossa, tai yhteensä 2,5 tuntia viikossa pitää terveyttä yllä. Tähän voi laskea arkiliikunnan mukaan ja se voi koostua lyhyistäkin pätkistä, kunhan kokonaismäärä täyttyy.
Jos laihdutat, tai haluat kohottaa kuntoa, liiku enemmän.
Kävelykin on liikuntaa.
Älä istu yli tuntia kerrallaan, vaan nouse välillä ja kävele vaikka lyhytkin pätkä. Käy vaikka hakemassa vettä, kunhan otat muutamia askeleita.

Liikkumattomus on terveyden kannalta jopa pahempi asia kuin liikalihavuus. Liikkumattomuus on terveysriski myös hoikille.

Uni

Riittävä uni on tärkeämpää kuin uskotkaan. Syvän unen aikana mm. aivojen puhdistusprosessi käynnistyy poistaen kuona-aineita aivokudoksesta. Tämä puhdistusprosessi ei käynnisty, jos uni jää liian pinnalliseksi tai lyhyeksi. Nykytutkimuksen mukaan Alzheimerin taudin ja dementian riski lisääntyy huomattavasti, mikäli uni jää liian vähäiseksi.

Saunominen

Saunominen kannattaa

Saunomisen terveysvaikutuksia on myös tutkittu. Saunominen vähentää merkittävästi sydänkuolleisuutta ja myös riskiä sairastua dementiaan. Saunominen myös parantaa stressinsietokykyä. Lisäksi se rentouttaa, jolla taas on todetty hyviä vaikutuksia terveyteen. Hikoilu poistaa kuona-aineita kehostasi, mikä edesauttaa terveyttäsi.

Ravintolisät

Suomessa asuvien kannattaa käyttää säännöllisesti:
- D-vitamiinia (25 - 50 mikrogrammaa päivässä kesällä ja 50 - 100 mikrogrammaa päivässä muulloin, lapsille puolet näistä)
- omega-3-rasvahappoja (1000 milligrammaa päivässä)

D-vitamiinipitoisuus veressä kannattaa mittauttaa talvella, jotta tiedät mikä sopii sinulle.
Tulossa oleva henkilökohtaisen D-vitamiinivasteen mittaus kertoo, miten paljon sinun kannattaa syödä D-vitamiinia lopun elämääsi.

Lisäksi useimpien kannattaisi ottaa:
- C-vitamiinia (150 milligrammaa päivässä)
- magnesiumia (200 - 400 milligrammaa päivässä)
- sinkkiä (10 milligrammaa päivässä)

Yli 40 vuotiaitten kannattaisi ottaa lisäksi:
- K2-vitamiinia (100 mikrogrammaa päivässä), ainakin ellet syö päivittäin japanilaista nattoa. Tällä määrällä se aktivoi kalkkeutumien poistoa verisuonistosta ja kiinnittää kalsiumin luukudokseen. Näin ollen se tervehdyttää verisuonistoa vähentäen näin sydän- ja verisuonisairauksia ja luukatoa eli osteoporoosia. Lisäksi K2-vitamiini näyttäisi suojaavan myös diabetekselta, syövältä ja Alzheimerin taudilta.

Jos käytät verta ohentavaa lääkitystä, voit käyttää K2-vitamiinia, kunhan otat sitä säännöllisesti.

- Q10-vitamiinia eli ubikinonia (100 - 300 milligrammaa päivässä). Sitä käytetään apuna mm. sydän- ja verisuonitautien, sydämen vajaatoiminnan ja korkean verenpaineen hoidossa. Lisäksi siitä on tutkimusten mukaan apua mm. migreenissä, Parkinsonin taudissa ja kroonisen väsymysoireyhtymän ja Lymen taudin oireilussa. Sen käytöstä on todettu olevan apua monessa muussakin vaivassa, kuten silmän verkkokalvon rappeutumisessa, dementiassa, Alzheimerin taudissa ja diabeteksessä.

Jos käytät statiineja, ota myös ubikinonia (Q10-vitamiinia, 100 - 200 mg päivässä), koska statiinit vähentävät kehon ubikinonituotantoa.

Jos flunssa on iskemässä:
- sinkkiä imeskelytablettina (30 - 80 milligrammaa päivässä)
- C-vitamiinia (vähintään 500 milligrammaa päivässä)

- maitohappovalmisteita kannattaisi käyttää ainakin pari kuukautta, jos joudut antibioottikuurille.

Pidä myös huoli, että saat jodia tarpeeksi. Jodin puute aiheuttaa kilpirauhasongelmia. Jodioitu merisuola on hyvä, jodioitu ruususuola vielä parempi. Jätä valkoinen ruokasuola kauppaan.

- päivitetty 8.6.2018 -

Lyhyesti:

Vähennä sokeria. Älä korvaa sitä keinotekoisilla makeutusaineilla.

Ihminen tarvitsee hyvää rasvaa. Margariini ei ole hyvää rasvaa. Vähärasvainen ruokavalio lisää dementiaa.

Mieti, syötkö liikaa leipää, erityisesti vaaleaa leipää. Leivässä on paljon hiilihydraattia, joka ei ole kovin hyvä asia.

Useimmat hyötyvät D-vitamiini-, omega-3- ja magnesiumlisästä.

Antibioottikuurin yhteydessä maitohappovalmisteita ainakin pari kuukautta.

Yli 40-vuotiaitten kannattaa ottaa K2- ja Q10-vitamiinia.

Jos olet palelevaa tyyppiä, huomioi eri ruokien lämmittävä / viilentävä vaikutus.